default-logo
25
FEB
2017

TWINNING SA TURSKOM

Posted By :
Comments : 0

U periodu od 13-og do 18-og februara IAESTE Banja Luka je organizovala svoj prvi twinning projekat sa članovima IAESTE-a iz Turske. U toku tog perioda naši gosti, sada već prijatelji, bili su u mogućnosti da upoznaju Banja Luku iz sasvim drugog ugla-ugla studenata, naših volontera.

Jedanaest članova proveli smo gradom upoznavajući ih sa njegovom istorijom koja se krije iza svake građevine, spomenika i naravno jedinstvenog sata u samom centru. Sunce koje je sijalo tih dana je posebno istaklo ljepote grada, te su obilazak Kastela, šetnja rekreativnom zonom i pogled na cijelu Banja Luku postali nezaboravno sjećanje.

 Kako bi ih najbolje upoznali sa našom kulturom i običajima posjetili smo ANIP „Veselin Masleša“. Posjeta je počela u ranim jutarnjim časovima, gdje su imali uvodno izlaganje o KUD-u dok su u tajnosti 2 gosta iz Turske oblačili našu srpsku nošnju te su poslužili kao element iznenađenja za ostale goste. Upoznali su se sa zmijanskim vezom koji je pod zaštitom UNESCO-a i to nekako ističe ovaj KUD nad ostalim u Banjoj Luci. Nešto malo kasnije su imali priliku da se upoznamo sa svim nošnjama koje KUD posjeduje. Nakon svega smo svi zajedno pjevali stare srpske pjesme kao i izvorne pjesme uz pratnju harmonike, naravno to se sve odvijalo uz prisustvo najtradicionalnijeg pića našeg prostora odnosno rakije. Kako smo poslije ovog zaključili da u duhu tradicije želimo da probamo neko tradicionalno jelo, odlučili smo se za ćevape te smo otišli u obližnji restoran da upoznamo goste i sa tim ukusom naših prostora.

I dok su oni uživali u domaćoj kuhinji i domaćim pivima, mi smo imali priliku da probamo tursku rakiju . Naime posebno zanimljiva činjenica da Turci vole da“gataju“ iz popijene šolje kafe što je ovaj dan učinilo još zanimljivijim. Poslije napornog i zanimljivog dnevnog druženja otišli smo da se odmorimo i spremimo za večernji dio programa, a to je odlazak u klub boom boom na latino veče, gdje smo stekli nezaboravno zajedničko iskustvo i utvrdili temelj našeg prijateljstva. Noćni život u Banjoj Luci je kao i uvijek bio aktivan. Mnogo različitih klubova, žurki i naravno dobar provod doveo je do toga da smo se vraćali kući tek u ranim jutarnjim satima, ali ipak puni energije za novi dan i nove avanture.

Nažalost svemu dođe kraj, pa tako i našem kratkom druženju. Međutim, iako kratkoročno, komentari naših gostiju poput „Želim doći ponovo“ i „Bili su to ekstra dani“, nam govore da će se ti trenuci još dugo prepričavati i sjećati, a mi željno iščekujemo naše slijedeće druženje.

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *