default-logo
11
APR
2018

STEFAN VAŠKO – IAESTE PRAKSA U BRNU

Posted By :
Comments : 0

Problem nedostatka praktičnog iskustva u periodu visokoškoslkog obrazovanja ja sam odlučio da riješim putem prijave na konkurs IAESTE-a za obavljanje stručne prakse. Nakon solidno ostvarenih rezultata na konkursu opet sam bio u prilici da biram između par alternativa. Izabrao sam Brno, Češka Republika.

Nemojte misliti da grad ovako izgleda. Ovo je samo obližnje brdo, gdje sam se trudio kada god sam u mogućnosti da uz pivo uživam u zalasku sunca i akrobacijama lokalnih pilota koji su vježbali svoje vještine na egzibicionom aerodromu u podnožju brda. Ovu i mnoge druge zanimljive lokacije u gradu sam upoznao već prvih dana mog boravka. Tome mogu zahvaliti članovima IAESTE komiteta Brno, koji su me u svega par sedmica učinili da se osjećam kao lokalni stanovnik (ako izuzmemo nepoznavanje lokalnog jezika).

Brno je grad koji ima oko 400 000 stanovnika i preko 120 000 studenata, prepuno zelenila i skrivenih motiva popraćenih istorijskim dešavanjima i pričama. Grad koji nastoji pružiti sadržaj za sve sfere interesovanja stanovnika grada, ali s obzirom na zavidnu lokaciju u srcu evrope i za stanovnike obližnjih gradova i država.

Perfektan obrazovni sistem reflektovao se kroz broj studenata koji su za svoje školovanje izabrali baš ovaj grad. Ja sam svoju praksu obavljao na Tehničkom Univerzitetu Brno u sektoru za međunarodnu razmjenu i saradnju. Sektor je bio smješten u zgradi Rektorata, dvije minute lagane šetnje od glavnog trga.

Na prvi utisak oduševljen građevinom i ustanovom u kojoj ću da provedem narednih dva i po mjeseca, a zatim još više oduševljen radnim kolektivom, shvatio sam da me čeka zanimljiv period. Prvi radni zadatak odnosio se na istraživanje o ljudima Češkog porijekla na Balkanu i zemljama regiona sa ciljem razvijanja podloge za oglašavanje i privlačenje studenata na Brno University of Technology (BUT). Naredni zadatak je bio organizacija događaja EBEC Finals, provođenog od strane studentske organizacije BEST, gdje sam imao priliku da upoznam najbolje inžinjere iz skoro svih zemalja Evrope koji su pobjedom na regionalnom nivou došli na finale takmičenja u Brno. Nakon toga sam radio poslove kreiranja novih i apdejtovanja postojećih baza podataka, gdje sam usvojio nova znanja koja će mi mnogo značiti u mom budućem usavršavanju karijere.

Pivo, za Čehe širok pojam. Mnoštvo okusa, ekstrakta, jačina, dimenzija i oblika. Kao ljubitelj piva Češka Republika je po tom pitanju bila raj za mene. Probao sam sve izvedbe piva i svaki put bio oduševljen. Kao nacija koja daleko prednjači po konzumaciji piva po glavi stanovnika, nije da to nisam očekivao. Stvar koja me je iznenadila, da se samo u sitnim noćnim satima mogu vidjeti pijani ljudi na ulicama i to u mnogo manjem procentu nego kod nas. Česi su naviknuti da pivo piju tokom čitavog dana i rijetko kad ga miješaju sa zestokim alkoholnim pićima. Posebna kultura pijenja piva s kojom se do sada nisam susretao. Samim tim i ponuda ugostiteljskih objekata je obilna i jako raznovrsna.

Pozicija grada mi je pružala priliku da za svega par eura imam (nekad čak i povratnu) kartu do obližnjih destinacija. IAESTE komiteti u regionu su svaki vikend imali organizovane događaje, na kojima takođe zbog lokacije prisustvuje par stotina ljudi. Ja sam kao prvi IAESTE vikend izabrao Prag Challenge, o kome sam do sada samo čuo da je to najbolji IAESTE vikend u Evropi. S obzirom da nisam posjetio sve vikende, ja mogu reći da je za mene zasigurno najbolji IAESTE vikend kome sam prisustvovao.

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *