default-logo
21
NOV
2016

STEFAN JOVANOVIĆ – ATINA – PRAKSA KAO PREPORUKA ZA SVE

Posted By :
Comments : 0

Odlazak na razmjenu, radi obavljanja stručne prakse, za mene je bilo nezaboravno iskustvo.  Boravio sam u Atini u periodu od 18. septembra do 30. oktobra, obavljajući praksu na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini u laboratoriji za armirani beton. Univerzitet sam po sebi je najprestižniji u cijeloj Grčkoj, a Građevinski fakultet je sedmi u Evropi kada je u pitanju opremljenost. O tome dovoljno govori činjenica da je samo za potrebe studenata Gradjevinskog fakulteta izgrađeno oko 15 različitih laboratorija.

20161020_162728

 Imao sam priliku da se upoznam sa mnogim uređajima i metodama o kojima smo na fakultetu učili samo u knjigama. Oblast na koju je bila bazirana moja praksa jeste upotreba nedestruktivnih metoda za ispitivanje materijala. S tim u vezi, obavljali smo ispitivanja na 150 godina staroj zgradi u centru grada, upotrebom radara i boroskopije. U samoj laboratoriji bavili smo se pripremom i ispitivanjem uzoraka raznim drugim metodama.

20161018_154502

Pored stečenog praktičnog znanja, upoznao sam mnogo novih prijatelja sa svih strana svijeta, istražio jednu od najstarijih evropskih i svjetskih prestonica i upoznao se sa njihovom kulturom i običajima. Atina je grad gdje svako može naći nešto za sebe ako zna gdje da traži. Ljudi su veseli i druželjubivi, sličnog mentaliteta našem. Klima je još jedan od razloga zašto treba posjetiti ovaj grad. Moje posljednje kupanje na plaži je bilo krajem oktobra.

20161016_165153

Što se tiče turističkih atrakcija pored sjajnog Akropolja  preporučio bih odlazak na Likavitos brdo, zatim posjetu Arheološkom i novom Akropoljskom muzeju kao i Zevsovom hramu. Kada je u pitanju noćni život Monastiraki, Plaka, Keramikos, Psiri i Egzarhija su dijelovi grada koje definitivno ne bi trebali preskočiti.

20161018_154167

 Na kraju bih svima preporučio da se  prijave za IAESTE praksu jer je ovo jedinstvena prilika da čovjek putuje, uči, sklapa nova prijateljstva i širi svoje vidike.

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *