default-logo
21
NOV
2016

MERISA AGANBEGOVIĆ-KONYA-TURSKA

Posted By :
Comments : 0

Kao student Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci, sa željom da steknem praktično iskustvo prijavila sam se na IAESTE program praksi. Nakon odabira prakse i prihvatanja iste od strane poslodavca uslijedile su pripreme za moje prvo putovanje avionom ka Turskoj.Što se samog putovanja tiče, bila sam veoma nervozna i po glavi mi se vrtilo hiljadu pitanja šta i kako. Međutim kada se uzdignete iznad oblaka, sva pitanja i brige se čine besmislenim, jer  jedino o čemu možete razmišljati jeste pogled koji imate i tek tada shvatate pravo značenje riječi „samo je nebo granica“.

sky

Uslijed kašnjenja letova strahovala sam da me niko neće dočekati na aerodromu, međutim IAESTE-ovci su ipak bili tu. Bila sam smještena u studentskom domu za djevojke gdje sam sobu dijelila sa još dvije praktikantice. U domu smo imali doručak i večeru, dok nam je ručak bio obezbijeđen na poslu. Jedna od stvari po kojoj se domovi u Konyi razlikuju od naših je ta da postoji tačno određeno vrijeme kada se moramo vratiti- do 11h odnosno 12h petkom i subotom, nazad u dom. To ograničenje se odnosi samo na djevojke, ali uvijek možete tražiti dozvolu da ostanete duže navodeći razlog dužeg zadržavanja.

dom2fb_img_1473015603398

U periodu od 01.07. do 31.08. praksu sam obavljala u kompaniji GLOMEX koja se bavi konsaltingom, te uslugama izvoza i uvoza. Moj zadatak je bio da pronađem potencijalne kupce za firme koje sam zastupala u toku obavljanja prakse što je podrazumijevalo istraživanje tržišta, pisanje ponuda, pregovaranja sa kupcima i naravno sastavljanje i slanje potrebne dokumentacije. U obavljanju svih zadataka imala sam punu podršku svih radnih kolega koji su uvijek bili spremni da mi odgovore na sva moja pitanja-srećna okolnost- većina ih je znala engleski.

glome-horz

Što se tiče samih ljudi, odnosno njihovog mentaliteta, mogu reći da su veoma brižni i gostoljubljivi što dokazuje činjenica da su nas pozivali u svoje domove pa čak i na vjenčanja.Slobodno vrijeme sam provodila sa ostalim praktikantima i volonterima iz IAESTE-a posjećujući razne znamenosti -muzeje, vrtove, parkove i druge gradove, što znači da su nam vikendi uvijek bili isplanirani unaprijed.

img-20160723-wa0012

Jedan od njih je bio rezervisan za putovanje u Kapadoky-u, regiji poznatoj po podzemnim gradovima i vilinskim dimnjacima.

1477516529655

I konačno, nešto o Konyi. Konya – prvi glavni grad u historiji Turske, najčuveniji i najtradicionalnij grad,a istovremeno i jedan od najstarijih gradova na svijetu, što se može uočiti dok šetate ulicama. Zatim, prva asocijacija na pomen Konya za većinu ljudi jeste Mevlana, odnosno Dželaludin Rumi-poznati teolog, filozof te jedan od najvećih mistički pjesnika islama, čiji se mauzolej nalazi u samom centru grada. Grad u kome ćete pojesti najbolji etliekmekGrad sa mnogo parkova, cvijeća, najvećeg evropskog tropksog vrta za leptire. Grad vrtećih derviša……grad u kome sam provela nezaboravno ljeto, naučila mnogo toga, upoznala različite kulture, upoznala nove ljude i stekla nova prijateljstva.

1477519371063

I kao što je Rumi jednom rekao: „Putovanja vraćaju snagu i ljubav u vaš život“. Pa šta čekate?

 

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *