default-logo
14
OCT
2015

Istanbul prekretnica života – priča studenta sa prakse

Posted By :
Comments : 0

Istanbul prekretnica života

 

Prilikom jednog neformalnog razgovora sa kolegom, došli smo do teme gdje otići na prasku, gdje se dodatno usavršiti, kakvi se uslovi nama studentima nude, gdje, šta, kako!? Kolega spomenu međunarodnu nevladinu organizaciju IAESTE koja studentima omogućava stručnu praksu studentima tehničkih fakulteta. Samim tim me to jako zainteresovalo, jer studiram arhitekturu. Nakon razgovora, počeo sam da istražujem malo više o IAESTE-u kao i o načinima prijavljivanja, praksi koje su na raspolaganju i sl. U to vrijeme je upravo IAESTE raspisao konkurs sa novim prilikama, praksama, i čim sam ugledao isti rekao sam sam sebi to je to. Uslijedilo je slanje info mail-a, i nakon toga prijavljivanje na praksu. Eh sad, zašto sam baš Istanbul izabrao!? Iako IAESTE studentima omogućava praksu u 125 zemalja širom svijeta, ja sam izabrao Istanbul u Turskoj.
Iako svi znamo šta se u istoriji dešavalo između BiH i Turske, ipak sam imao želju da odem i vidim kako stvari tamo funkcionišu. I tako krenuh put Istanbula….

bjan arambasic (2)

Prvi put sam napustio Bosnu na tako relativno dug period. Prvi put sam koristio engleski jezik kao maternji. Prvi put sam se stvarno sreo sa poslom koji ću obavljati u budućnosti. Prvi put sam vidio Aja Sofiju koju smatram za remek djelo arhitekture uopšte. Nakon gledanja izvjesnog broja turskih serija sa bližom porodicom, prvi put sam se osjećao kao da glumim u jednoj. Prvi put sam letio avionom. Što se tiče grada ogromne su razlike sa obzirom da se radi o sredini sa 20 miliona ljudi. Što se tiče samih ljudi, njihovog mentaliteta, hrane itd. dosta je slično kao i ovdje što ne čudi sa obzirom da smo bili pod Turcima 500 godina. Istanbul je zaista poseban grad. Spoj Evrope i Azije, istoka i zapada, istorije i sadašnjosti, tradicije i modernizma. Jedinstven i fantastican grad sa predivnim ljudima. Ne mogu dočekati da ga opet posjetim. Što se tiče dijela oko posla koji sam radio mogu reći da sam jako zadovoljan, radnim mjestom i opisom posla. Radio sam u arhitektonskom birou. I napokon sam bio u stanju da vidim kako funkcioniše jedan arhitektonski biro, šta ću raditi i kako ću obavljati svoj posao u skorijoj budućnosti. Nadam se.

bjan arambasic (3)

Sad onaj dio preporuka i mogu iskreno da poručim svima koji imaju volje i mogućnosti da idu. Ako neko želi da ide a još se nešto kao dvoumi neka prestane i ide. Vjerujem da se neće kajati i da će pamtiti to dok je živ. Iskustvo je zaista posebno. Ko želi da spoj ugodno sa korisnim, odnosno putuje i radi u nekoj inostranoj kompaniji raspita kod  IAESTE BIH  jer rade u korist studenata obavljaju svoj posao veoma profesionalno. Veoma sam zadovoljan uslugom i zahvalan sam na pruženoj prilici.

Sad nekoliko fun-fact o Istanbulu: Baklava je previše slatka. Tursku kafu možete piti a i ne morate ali čaj je obavezan.

bjan arambasic (4)

 

 

                                                                                                                        Bojan Arambašić

 

Ostavite komentar

*

captcha *