default-logo
31
OCT
2016

DRESDEN – GRAD KULTURE I UMJETNOSTI – HANA DRUŽIĆ

Posted By :
Comments : 0

Zahvaljujući IASTE ogranizaciji za međunarodnu razmjenu studenata imala sam mogućnost da ovo ljeto provedem obavljajući stručnu praksu u čarobnom gradu na istoku Njemačke, Dresdenu. Praksu sam obavljala na tehničkom fakultetu u Dresdenu gdje sam radila na projektu ekopolisaharida, naime cilj našeg istraživanja je bio odvajanje proteina od polisaharidaŠto se tiče samo radnog vremena, ono je bilo fleksibilno, odnosno nisam imala tačno vrijeme početka, kao ni kraja radnog vremena.  

Image

Prvi mjesec sam bila smještena u studentskom domu u blizini samog centra grada, dok sam drugi mjesec provela u stanu. U studentskom domu sam živjela sa praktikantima iz Indije, Brazila, Nikaragve, Grčke , Španije, Turske, Dubaija, Gane, Irske, Jordana i Hrvatske. Slobodno vrijeme nakon posla smo provodili zajedno u izlascima, obilascima grada, izletima u Dresdenu, ali i u drugim gradovima Njemačke. Tako da je vrijeme u potpunosti bilo iskorišteno.

Image

Dresden kao grad me je najviše očarao svojoj bogatom kulturom i istorijom, kao i velim brojem parkova u kojima građani svakodnevno uživaju. Ljudi su jako ljubazni i susretljivi, tako da neugodnih situacija nije bilo 🙂  Odlazak na praksu za mene je jedna nevjerovatna prilijka koja mi je omogućila da steknem svoje prvo radno iskustvo, da proširim svoje horizonte i poboljšam svoju komunikaciju na engleskom , ali najvažnije od svega je to da mi je omogućila da steknem nove prijatelje i da naučim dosto toga o njihovim kulturama i običajima.

Image

I na kraju željela bih poručiti svim studentima da se prijave na praksu i provedu ljeto na najbolji mogući način , jer će im to sigurno biti nezaboravna životna avantura! 🙂

 

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *