default-logo
11
APR
2018

DEJAN CEROVINA – IAESTE PRAKSA U SOLUNU

Posted By :
Comments : 0

Prijava za praksu i odlazak u stranu zemlju za mene je značilo početak avanture koja će mi donijeti pozitivne promjene i korisna znanja i iskustva. Kao neko ko je već imao hrabrosti da spakuje kofere i zaputi se na drugu stranu planete, za mene je bilo sasvim normalno da iskoristim priliku koja mi se pruža u vidu IAESTE prakse. Za IAESTE sam prvi put saznao od moje sestre koja je i sama učestvovala u programu. Poslije zvaničnog “congratulation you are accepted” sve je bilo jasno, na more ove godine idem u Grčku.

Dobio sam vizu, kupio avio kartu i popunio sve dokumente tri mjeseca ranije, ostalo je samo da čekam početak. A početak nije bio kakav sam očekivao, jer su mi dva dana prije polaska javili da mi je stan otkazan i da se moram sam snaći prvih desetak dana, to se odužilo na dvadeset dana. Ipak, zahvaljujući tome sam upoznao divnu porodicu i dobre ljude. Na aerodromu su me dočekali članovi lokalnog komiteta LC Thessaloniki i nezaboravna vrućina javnog prevoza na putu do mog privremenog smještaja. Kasnije sam se preselio u centar grada što mi je pomoglo da se bolje upoznam sa načinom zivota u velikom grčkom gradu.

Radne dane sam provodio sa prijateljem i radnim kolegom iz Švajcarske, a vikende smo koristili da putujemo i obilazimo plaže, ostrva i turističke atrakcije Grčke. Posjetili smo prelijepe plaže Halkidikija, ostrvo Skiathos i  stare manastire Meteore. Kad nismo putovali, slobodno vrijeme smo provodili otkrivajući Solun, uživajući u noćnom životu i specijalitetima grčke kuhinje, nezaobilaznom Girosu i Suvlakiju. Kolege sa posla i ljudi koji su bili zaduženi za praktikante su bili spremni uvijek da pomognu kako na poslu tako i van posla. Posao je bio zanimljiv jer smo radili i učili stvari koje malo ko u Evropi pa i svijetu ima priliku da radi. Radni dan bi se nekad pored istraživanja i obrade podataka sastojao i od instaliranja opreme i izvođenja testova vozeći se automobilima po gradu i okolini, još jedan odličan način da se upozna i doživi Grčka. Takođe, radni dan nam nije prolazio bez ručka u studentskom restoranu i kafe poslije toga, to nam je postala tradicija.

Kako je vrijeme prolazilo tako se i krug prijatelja sve više širio. Sa drugom iz Banja Luke i dalekog Brazila sam išao na prijateljsku utakmicu lokalnog kluba Aris, a gost je bio prvak Južne Amerike, velikan Boca Juniors, to nismo mogli propustiti. Dolaskom malo hladnijih dana, neki prijatelji su otišli svojim kućama, a uživanje na moru su činile šetnje na plaži i gledanje zalaska sunca. Kad je konačno i vrh Olimpa postao bijel to je značilo da se avantura bliži kraju. Iz Grčke sam se vratio dosta bogatiji iskustvom, prijateljima, znanjem i divnim utiscima. Nije sve bilo savršeno, ali to je ono što je potrebno da bi čitava avantura bila vrijednija i to se uvijek može očekivati, bitno je usuditi se i praviti uspomene.

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *