default-logo
04
DEC
2016

ANNA STEFANIŠIN – I FEEL sLOVEnia

Posted By :
Comments : 0

Dragi budući praktikantu,

Htjela bih sa tobom da podijelim svoje iskustvo i da ti pokažem koliko dobra može da stoji iza jedne jedine odluke, jednog klika – novi svijet, novi ti, nove prilike i ljudi.

copy-of-img_20160826_163541

Mene je zadesila Ljubljana, grad kome želim da se vratim. Grad kojim u četiri-pet ujutro odzvanjaju samo moji nečujni koraci, rijeka se ne čuje, samo pokoja naznaka šuškanja radnika koji spremaju tržnicu za petak.

img_7600

Studirala sam već tri godine i do tada nisam baš puno makla od granica države nam (ako ne računaš eksurziju u srednjoj školi xD). Nisam bila ni baš toliko društveno aktivna, mogu da priznam. Sve dok se nisam, igrom slučaja, učlanila u IAESTE – tada sam počela nadoknađivati sve. Iskustva stranih praktikanta u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, iskustva naših studenata, koji se vraćaju iz bijelog svijeta, njihovi kezovi i izvještaji, nedostatak riječi da opišu sve proživljeno i viđeno su najveća nagrada i potvrda koju možete dobiti za svoj rad. A evo, sada je došao red na mene da podnesem svoj izvještaj.

Kako je Ljubljana prelijepa u jesen – prije godinu dana sam je prvi put vidjela na seminaru Udruženja. Nastojala sam upiti je što više, jer mi nije ni palo na pamet da ću se vratiti nakon 9 mjeseci, čisto da vidim da li je isti epiteti krase i ljeti. I zaista, krase.Kiša me ispratila iz Banje Luke prvog avgusta. Dočekala me u podne i na odredištu, ali ništa strašno, sutra je bilo sunčano 🙂

img_7691“Kako ćeš sama?”

“Lako! Pitaću što ne znam, uzeću mapu grada – nije smak svijeta”

I pitala sam i odgovorili su mi, pokazali u kom smjeru da idem.

Za dva mjeseca na Institutu sam naučila više nego za tri godine studiranja, prvi put sam imala priliku praktično primjeniti ono što sam učila iz knjiga i vidjeti aparaturu kojom nisam ni sanjala da ću rukovati.

Mogla bih nadugo i naširoko da ti pričam o mentoru, o kolegama iz studentske sobe, o drugim zaposlenima, imenovati ih redom, pisati priču o svakoj osobi koju sam upoznala ponaosob. Ne bi bilo dovoljno, ne bi osjetio trun onog što sam proživjela – to moraš sam da probaš xD

14462749_1381560845207144_1958229409697388179_nUpoznala sam Sloveniju, znam je bolje nego Bosnu nam. Obišla sam jezera, Bohinj i Bled, bila na planinama, penjala se do izvora Soče, bila na moru, u Postojnskoj jami, skonknula do Graca, do Rijeke i Pule. Najbogatiji period mog života.

Kao što rekoh, ovo pismo bi se pretvorilo u roman kada bih ti opisivala sve. Molim te samo da odeš, da kreneš jednom. Makni se iz ustajalosti svakodnevnog života. Osjećaćeš se bolje. Koliko ćeš samo narasti kroz svaku novu osobu koju upoznaš, kroz svaki novi prizor koji će ti se urezati u pamćenje,  kroz svaku avanturu (a biće brojne, vjeruj mi).

Nećeš samo upoznati zemlju u koju si došao, cijeli svijet će ti se pružiti na dlanu. Kada čuješ priče drugova praktikanata, o mjestu iz koga su oni došli, kada ti budu pričali svoje običaje, kada ti njima pokušaš objasniti naše državno uređenje…

Sreća, jedna ogromna sreća.

Svaki kamen će da ti znači, naučićeš da cijeniš male stvari u životu, naučićeš da budeš samostalan i da se raduješ odlasku na posao jer ćeš tako zaslužiti svaki sekund slobodnog vremena koji ćeš iskoristiti do maksimuma. Naučićeš se toleranciji i da ne postoje barijere, da si sposoban za sve!

20160925_134445

Shvatila sam koliko sam ogromna, koliko mene u meni ima. Nisam ja sada u Banjoj Luci, ja sam u Rumuniji, šetam se Varšavom, igram igrice u Brnu, gledam na Bosfor, igram se na snijegu negdje u Norveškoj, dok se sunčam na obalama Španije i Kipra i uživam u nekoj bašti u Francuskoj uz zvuke Indije.

Ovo je bilo iskustvo mog života i znam da će ti to svaki praktikant ponoviti kojeg pitaš. Moja priča je jedinstvena po tome što je moja, ali svaka je posebna i podjednako važna. Stvaramo neku kolektivnu priču, kola neka dobra energija svih nas i samo ti suze mogu udariti na oči od emocija.

20160924_121015

Želim da u dogledno vrijeme ja čitam tvoj izvještaj, da mi kažeš da ti je bilo prelijepo i da ti bude preteško naći riječi kojima ćeš opisati proživljeno.

Želim ti sretan put i svako dobro!

Anna 🙂

O autoru

Ostavite komentar

*

captcha *